Havens resurser sinar. Nästan 90 procent av de stora fiskarna har
försvunnit i haven sedan det storskaliga industrifisket började
för 50 år sedan. Hela 70 procent av världens mest värdefulla
fiskbestånd är redan överfiskade eller utfiskade.
För att täcka efterfrågan blir det allt vanligare att odla fisk
och skaldjur i olika former av vattenbruk. Idag kommer mer än
en fjärdedel av världens matfisk från odlingar. Tyvärr medför
odlingen en rad negativa miljöeffekter. Utsläppet från en
högproducerande laxodling kan t ex leda till övergödning med
ökad tillväxt av oönskade alger och ökad risk för syrefattiga
bottnar.
Fiskodlingar har också kritiserats hårt för att de ofta kräver
mer fisk än de ger. Odlingarna bidrar faktiskt ofta till överfisket
genom att mer fisk går åt till fodertillverkning än man får ut från
själva odlingen. För de tio vanligaste odlade arterna går det i
genomsnitt åt dubbelt så mycket fiskprotein i form av fiskmjöl än
vad man sedan skördar.
|
Odling för en hungrande världsbefolkning
Men det finns alternativ. Vattenbruk skulle kunna kompensera
för sjunkande fiskfångster och minska trycket på vilda arter så
att de kan återhämta sig. Men då behöver man odla andra arter
än idag och förändra fiskeripolitiken. Ett sätt är att gynna så
kallade integrerade odlingar. Det innebär att man odlar flera
olika arter på en gång, t ex alger och musslor tillsammans med
fisk. Alger och musslor livnär sig då på de avfallsprodukter som
bildas vid fiskodlingen. Den stora tillgången på närsalter och
partiklar i utsläppen från t ex en laxodling gynnar musslorna
och algerna som tar upp och använder dessa till sin egen
tillväxt. Detta minskar utsläppen av närsalter till omgivande
vatten. Genom att välja musslor och alger som är ätbara eller
användbara inom industri kan samodling också vara av stort
ekonomiskt intresse. Det visar Christina Halling i en nyligen
framlagd doktorsavhandling vid institutionen för systemekologi,
Stockholms universitet.
I en av hennes studier hade ekonomiskt intressanta alger som
odlades intill en laxodling upp till 40 % högre tillväxt än andra
alger. Efterfrågan på alger, bl a som konsistensgivare, är dessutom
på uppgång på den globala marknaden. I Chile där man provat att
kombinera en fiskodling med odling av musslor och alger får man
renare vatten och tre skördar istället för övergödning och bara en
skörd.
Med integrerad odling kan vattenbruket bli riktigt
intressant för en hungrande världsbefolkning. Fisk omvandlar
nämligen vegetabilier till protein på ett mycket effektivt sätt.
Näringseffektiviteten kan vara flera gånger så stor hos odlad fisk
som hos stallboskap.
/Fredrik Moberg
Vill du veta mer?
http://publications.uu.se/su/ theses/abstract.xsql?dbid=76
|