Alger och musslor kan göra fiskodling bättre för miljön


Att odla musslor och alger tillsammans med fisk kan minska fiskodlingars negativa miljöeffekter samtidigt som den totala produktionen ökar. Med den typen av så kallad integrerad odling kan vattenbruket bli en mer hållbar lösning för att minska antalet undernärda i världen.

Havens resurser sinar. Nästan 90 procent av de stora fiskarna har försvunnit i haven sedan det storskaliga industrifisket började för 50 år sedan. Hela 70 procent av världens mest värdefulla fiskbestånd är redan överfiskade eller utfiskade.

För att täcka efterfrågan blir det allt vanligare att odla fisk och skaldjur i olika former av vattenbruk. Idag kommer mer än en fjärdedel av världens matfisk från odlingar. Tyvärr medför odlingen en rad negativa miljöeffekter. Utsläppet från en högproducerande laxodling kan t ex leda till övergödning med ökad tillväxt av oönskade alger och ökad risk för syrefattiga bottnar.

Fiskodlingar har också kritiserats hårt för att de ofta kräver mer fisk än de ger. Odlingarna bidrar faktiskt ofta till överfisket genom att mer fisk går åt till fodertillverkning än man får ut från själva odlingen. För de tio vanligaste odlade arterna går det i genomsnitt åt dubbelt så mycket fiskprotein i form av fiskmjöl än vad man sedan skördar.

Odling för en hungrande världsbefolkning

Men det finns alternativ. Vattenbruk skulle kunna kompensera för sjunkande fiskfångster och minska trycket på vilda arter så att de kan återhämta sig. Men då behöver man odla andra arter än idag och förändra fiskeripolitiken. Ett sätt är att gynna så kallade integrerade odlingar. Det innebär att man odlar flera olika arter på en gång, t ex alger och musslor tillsammans med fisk. Alger och musslor livnär sig då på de avfallsprodukter som bildas vid fiskodlingen. Den stora tillgången på närsalter och partiklar i utsläppen från t ex en laxodling gynnar musslorna och algerna som tar upp och använder dessa till sin egen tillväxt. Detta minskar utsläppen av närsalter till omgivande vatten. Genom att välja musslor och alger som är ätbara eller användbara inom industri kan samodling också vara av stort ekonomiskt intresse. Det visar Christina Halling i en nyligen framlagd doktorsavhandling vid institutionen för systemekologi, Stockholms universitet.

I en av hennes studier hade ekonomiskt intressanta alger som odlades intill en laxodling upp till 40 % högre tillväxt än andra alger. Efterfrågan på alger, bl a som konsistensgivare, är dessutom på uppgång på den globala marknaden. I Chile där man provat att kombinera en fiskodling med odling av musslor och alger får man renare vatten och tre skördar istället för övergödning och bara en skörd.

Med integrerad odling kan vattenbruket bli riktigt intressant för en hungrande världsbefolkning. Fisk omvandlar nämligen vegetabilier till protein på ett mycket effektivt sätt. Näringseffektiviteten kan vara flera gånger så stor hos odlad fisk som hos stallboskap.

/Fredrik Moberg

Vill du veta mer?

http://publications.uu.se/su/
theses/abstract.xsql?dbid=76