Vi har mycket av lära av bönder i Afrika


I många småskaliga tropiska jordbrukssystem har bönderna under en lång tid levt med störningar såsom torka, variationer i bördighet och plötsliga utbrott av skadeinsekter, utan att ha möjlighet att kompensera genom bevattning, konstgödsel och pesticider. Vi har mycket att lära av de anpassingar och brukningsmetoder som utvecklats.

Maria Tengö är doktorand i naturresurshushållning vid Institutionen för systemekologi. Hon vill med sin forskning öka förståelsen för naturresursförvaltning i komplexa system med både sociala och ekologiska processer. Hon har framförallt studerat småskaliga jordbruksekosystem i Östafrika.

Förhållandena där är oförutsägbara. Klimatet varierar, liksom bördigheten. Bönderna har utvecklat speciella, lokalt anpassade metoder för att svara på förändringar i ekosystemen. En central fråga i Maria Tengös forskning är att förstå hur skötselmetoder och institutioner i jordbrukssystemet utvecklats för att vara anpassade till den dynamiska miljön. Utgångspunkten har varit att det system som Maria Tengö studerat i Tanzania är ett väl fungerande jordbruksekosystem. Under flera hundra år har ett relativt stort antal människor kunnat försörja sig på samma åkrar. Detta är ovanligt i Östafrika där man historiskt sett har brukat en yta några år och sedan flyttat vidare till nästa.

- Min hypotes är att bönderna sköter ett antal processer som är viktiga i ekosystemet, men som kanske inte verkar viktiga vid första anblicken. Förutom att ekosystemet producerar mat så finns det ett antal andra ekosystemtjänster som måste fungera för att jordbruket ska fungera. Det är tjänster som återcirkulering av näringsämnen, skydd av jordmån mot erosion och stabilisering av lokalt klimat, berättar Maria.

- Man jobbar med naturen istället för att man som i modernt jordbruk ersätter ekosystemtjänster med kemiska insatsmedel eller pesticider, fortsätter hon.

Exempel är att man odlar och planterar på ett sätt som bygger upp strukturen i jorden vilket ökar vattenupptaget och jordens förmåga att behålla fuktighet och näringsämnen. Man tillåter vild växtlighet i åkrarna som i sin tur gör att det finns vilda pollinatörer och insekter som kan hålla nere skadeinsekter.

Tillgång på vatten har varit viktigt

I det här området är tillgången på vatten relativt god, medan jordens bördighet är begränsad och topografin skapar utsatthet för erosion. De förvaltningmetoder som krävs är arbetsintensiva och kunskap behövs för att man ska kunna hantera de begränsande faktorerna. Kanske har tillgången på vatten gjort att det var värt att investera i kunskap och arbete. - Andra studier har visat att bönder som har flyttat ut från det här området inte använder samma metoder för att skydda jordmånen, berättar Maria.

I de omgivande områdena är tillgången på mark bättre och fälten inte lika branta, vilket gör att man inte behöver lika sofistikerade metoder för att bruka dem. Det är vanskligt att ge sig in i en diskussion om vad bonden är medveten om och inte.

- I min studie har jag kartlagt vilka förvaltningsmetoder som använts som ett sätt att undersöka vilken kunskap bönderna har om ekologiska processer. En bonde beskrev det som att han känner jorden som han känner sin kropp, berättar hon.

Bonden känner jorden som sin egen kropp

Bönderna kan inte alltid beskriva vilka indikatorer de använder för att avläsa näringshalt eller fuktighet men de vet däremot vad de ska så på vilka jordar och när de ska skörda. Enligt Maria Tengö kan en stor del av den kunskapen som har samlats in i Östafrika användas även hos oss i Sverige. Dels kan enskilda förvaltningsmetoder komma till användning, så som att blanda flera grödor inom samma fält.

Vetenskapliga studier har till exempel visat att produktionen kan bli högre om man blandar grödor särskilt om det är fluktuerande förhållanden. Man kan då även få mindre problem med skadeinsekter. Framförallt handlar studierna om Maria Tengö gör om att få generella insikter i hur man hanterar dynamiska ecosystem. Dessa måste dock vara lokalt anpassade. Betydelsen av att bygga kapacitet för att hantera och anpassa sig till förändringar blir allt tydligare.

Anne-Sophie Crépin