Under 1900-talet har allt mer fisk fiskats upp med allt effektivare
fångstmetoder. Häromdagen kom en ny studie som visade att
90 % av de större rovfiskarna i haven redan försvunnit. För att
täcka efterfrågan blir det istället allt vanligare att odla fisk, räkor,
musslor och alger i olika former av vattenbruk. Odlingen av
fisk och skaldjur fördubblades mellan 1987 och 1997, och idag
kommer mer än en fjärdedel av världens matfisk från odlingar.
Många hoppas och tror att vattenbruket ska kompensera för de
minskade fångsterna och minska trycket på den vilda fisken så att
den kan återhämta sig. Men idag sker ökningen av vattenbruket
framför allt i intensiva odlingar med fiskmjöl som fodertillskott. I
en intensiv odling av lax går det till exempel åt tre kilo vildfångad
fisk för varje kilo lax som produceras, vilket innebär ett ökat tryck
på de vilda fiskbestånden.
Två kilo fisk för att odla fram ett kilo fisk
För de tio mest odlade fiskarterna i världen går det i genomsnitt
åt 1,9 kg vildfångad fisk för att producera ett kilo odlad fisk (1997
års siffror). Många av de större matfiskarna har alltså tagit slut
och istället fiskas småfiskar för att tillverka foder. Även om en
del av de arterna av småfisk ändå inte skulle kunna användas som
matfisk så utgör de basen i viktiga näringsvävar i haven.
| Det är alltså inte alls säkert att vattenbruket löser några
problem. Tvärtom, som vattenbruket nu ser ut riskerar det istället
att spä på problemet och leda till att fler fiskbestånd kollapsar.
Intensiva vattenbruk leder dessutom till flera andra välkända
miljöeffekter, som spridning av främmande arter och sjukdomar,
ökad sedimentation av partiklar och övergödning, samt
förändrade näringsvävar och livsmiljöer för vilda fiskar.
Trots allt detta kan vattenbruket ha väldigt stor potential
om det utvecklas på ett bra sätt. För det finns alternativ. Till
exempel kan man odla växtätande fiskar eller musslor som inte
behöver extra foder. Det blir också allt vanligare med så kallade
integrerade odlingar av alger eller musslor nära fiskodlingar, som
då livnär sig på den överskottsnäring som bildas vid fiskodlingen
och därmed renar vattnet.
Källa: Naylor, R. med flera. “Effect of aquaculture on world fish
supplies”. Nature 29 June 2000, Volym 405, sidorna: 1017-1024.
|