Avhandlingen: En tredjedel av det vi äter är beroende av import
Minst en tredjedel av den mat vi äter i Sveriges är beroende
av import från andra länder. Den största delen av detta är
ingredienser till kraftfoder som används för köttproduktion
i Sverige. Det visar Lisa Deutsch, systemekolog från
Stockholms universitet, i sin avhandling som hon lägger fram
i september i år.
|
Lisa Deutsch har tittat på hur våra matvanor i Sverige förändrats
sedan 60-talet och hur det i sin tur har påverkat ekosystem i
Sverige och andra länder. Det har hon gjort genom att kartlägga
handelsflöden och räkna fram så kallade ekologiska fotavtryck.
Genom sina fotavtrycksanalyser visar Lisa Deutsch att minst
en tredjedel av Sveriges matkonsumtion är beroende av import
från andra länder. Den största delen av detta är ingredienser till
kraftfoder som används för djurhållning.
– Vi upptäckte att en stor del av svensk djurhållning är
beroende av natur långt utanför Sveriges gränser. Det kraftfoder
som svenska djur äter är till 80% importerat från andra delar av
världen, främst soja från Sydamerika och palmkärnor från Asien.
Eftersom vi inte importerar kraftfodret i färdig form [utan som
råvaror] är det lätt att få intrycket att vi är mer oberoende än vi i
själva verket är, säger Lisa Deutsch.
– Med fotavtrycksanalys är det lätt att se hur beroende Sverige
faktiskt är av andra delar av världen för sin matförsörjning.
Men storleken på fotavtrycket säger inget om hur naturen mår.
Sveriges fotavtryck för matkonsumtion har faktiskt minskat
under den period jag har tittat på. Det beror i huvudsak på att
jordbruket har industrialiserats, något som i sig inte alls behöver
innebära några miljövinster. Minskningen i fotavtryck beror på
att vi har fått ett mer intensivt jordbruk,
alltså mer bekämpningsmedel och mer
handelsgödsel, något som kan orsaka
stora miljöproblem, säger Lisa Deutsch.
|
Matvanor påverkar hela landskapet
Lisa Deutsch har även studerat hur ökad
kraftfoderanvändning och förändrade
konsumtionsvanor har påverkat det
svenska landskapet.
| "Det
kraftfoder som svenska djur äter är till 80% importerat från andra delar
av
världen", säger Lisa Deutsch. |
Stora ytor som tidigare var öppet
landskap i Sverige är idag igenväxta av
skog. Till stor del beror det på den ökade intensifieringen av
jordbruket. Djuren betar mindre, äter mindre vall och äter
istället kraftfoder som importerats. Vi äter också relativt sett
mindre andel betande djur. Konsumtionen av nötkött är i princip
konstant sedan 1940-talet, medan konsumtionen av fläskkött och
kyckling har ökat markant.
Lisa Deutsch har också sett förändringar i vilken typ av kött
svensken väljer. Tidigare tillvaratog vi fler delar av djuret och
gjorde långkok. Idag vill de flesta ha finare kött, som fläskfilé och
kycklingbröst, på middagsbordet. Det har resulterat i att Sverige har gått från att vara ett exportland till att vara ett importland för kött.
/Cajsa Martinsson
Mer information:
http://www.ecology.su.se/ staff/personal.asp?id=24
|