Kaffeplantor kan ge upp till dubbelt
så mycket bönor om de blir
pollinerade av vilda bin, enligt en
ny uppmärksammad studie.
Om världens kaffeodlare
vill ha fortsatt goda skördar
bör de därför spara mer av
den naturliga växtligheten i
anslutning till odlingarna och
minska användandningen av
bekämpningmedel. Dessutom
är eko-kaffet mer aromatiskt.
Kaffe är en av världens mest
odlade grödor. Exportvärdet var 1999
mer än elva miljarder dollar, vilket placerar kaffe på andra plats
på listan över de mest värdefulla (lagliga) exportvarorna från
utvecklingsländerna. De nya rönen visar hur miljö och ekonomi
kan gå hand i hand och att ekologisk odling kan löna sig på sikt.
Traditionellt sett odlades kaffe mitt i regnskogen tillsammans
med annan växtlighet över och under kaffeplantorna. Det innebar
en varierad miljö som gynnade pollinerande insekter, fåglar och
den övriga vilda floran och faunan. De senaste decennierna har
det emellertid blivit allt vanligare med intensiva odlingar där bara
kaffe odlas, odlingar som kräver mer bekämpningmedel och
konstgödsel. Enligt det amerikanska Worldwatch institutet har 40
procent av kaffeodlingarna i Colombia, Mexiko, Centralamerika
och Västindien omvandlats till sådana intensivodlingar. Det ger
stora skördar inledningsvis, men på längre sikt har skördarna gått
ned i många odlingar. Något som delvis alltså kan bero på att
pollinatörer missgynnas.
Kaffeplantor kan ge upp till dubbelt
så mycket bönor om de blir
pollinerade av vilda bin, enligt en
är eko-kaffet mer aromatiskt.
Kaffe är en av världens mest
|
Källa:
Roubik, D. W. The value of bees to the coffee harvest. Nature,
417, 708, (2002).
Vill du veta mer?
“Shade-Grown Coffee–A Winning Fix.” World Watch, May/June 2002
Nature Science Update on “The value of bees to the coffee
harvest” (www.nature.com/nsu/ 020603/020603-18.html)
|