Ta en kopp kaffe och rädda regnskog


Genom att byta till ekologiskt kaffe kan du bidra till att rädda regnskogens mångfald, förbättra arbetsmiljön för odlarna, och få ett mer smakrikt kaffe.

Kaffeplantor kan ge upp till dubbelt så mycket bönor om de blir pollinerade av vilda bin, enligt en ny uppmärksammad studie. Om världens kaffeodlare vill ha fortsatt goda skördar bör de därför spara mer av den naturliga växtligheten i anslutning till odlingarna och minska användandningen av bekämpningmedel. Dessutom är eko-kaffet mer aromatiskt. Kaffe är en av världens mest odlade grödor. Exportvärdet var 1999 mer än elva miljarder dollar, vilket placerar kaffe på andra plats på listan över de mest värdefulla (lagliga) exportvarorna från utvecklingsländerna. De nya rönen visar hur miljö och ekonomi kan gå hand i hand och att ekologisk odling kan löna sig på sikt.

Traditionellt sett odlades kaffe mitt i regnskogen tillsammans med annan växtlighet över och under kaffeplantorna. Det innebar en varierad miljö som gynnade pollinerande insekter, fåglar och den övriga vilda floran och faunan. De senaste decennierna har det emellertid blivit allt vanligare med intensiva odlingar där bara kaffe odlas, odlingar som kräver mer bekämpningmedel och konstgödsel. Enligt det amerikanska Worldwatch institutet har 40 procent av kaffeodlingarna i Colombia, Mexiko, Centralamerika och Västindien omvandlats till sådana intensivodlingar. Det ger stora skördar inledningsvis, men på längre sikt har skördarna gått ned i många odlingar. Något som delvis alltså kan bero på att pollinatörer missgynnas. Kaffeplantor kan ge upp till dubbelt så mycket bönor om de blir pollinerade av vilda bin, enligt en är eko-kaffet mer aromatiskt. Kaffe är en av världens mest

Källa:

Roubik, D. W. The value of bees to the coffee harvest. Nature, 417, 708, (2002).

Vill du veta mer?

“Shade-Grown Coffee–A Winning Fix.” World Watch, May/June 2002

Nature Science Update on “The value of bees to the coffee harvest” (www.nature.com/nsu/
020603/020603-18.html
)