Kina in på spannmålsmarknaden

Kina är en av världens snabbast växande ekonomier vilket inneburit att många människor har fått en höjd levnadsstandard. Kinas ökade välstånd har också lett till en mer västerländsk diet – dvs ökad konsumtion av öl, ägg och kött, vilka är spannmålskrävande för sin produktion. Spannmålsproduktion i sin tur är mycket vattenkrävande och Kina är ett land vars vattenresurser är hårt ansträngda. Samtidigt har landet 4 av de 5 senaste åren upplevt minskande skördar. I februari i år beslutade man därför att öka sin jordbruksbudget med 25%. De tidigare så välfyllda statliga spannmålslagrena är på väg att ta slut vilket tvingat ut kinesiska handelsdelegationer på världsmarknaden för att köpa upp bl a vete vilket redan lett till ökade priser.

Förutom vattenbrist är erosion och ökenspridning ett stort problem, mycket beroende på fritt betande djur och kalhuggningar. Gobiöknen växer till exempel med 10,400 km² per år. Enligt The Asian Development Bank kommer över 4000 byar att bli obeboeliga inom de närmaste åren. Den ökande industrialiseringen innebär också att mycket stora landarealer läggs under asfalt för att tillgodose behovet av vägar och annan infrastruktur. Enbart de 2 miljoner nya bilarna som såldes år 2003 innebar att cirka 40 500 ha asfalterades.

Mycket tyder på att Kinas minskade skördar inte bara beror på resursslöseri och ineffektivt vattenutnyttjande utan även på klimatförändringar. Enligt International Rice research Institute (IRRI) kan en temperaturhöjning på 1º C leda till en skördeminskning på 10%.

http://www.smvk.se/Omvarldsbilder/
2004/040318.html