”Ekologiskt lantbruk är bra för biologisk mångfald”
– Ja, det verkar så. Man
har funnit fler arter av
både växter och djur på
ekologiska gårdar, och
också fler sällsynta arter.
Vad det sen beror på kan
man diskutera, det fi nns
många faktorer som kan
spela in. En orsak kan vara
att bekämpningsmedel inte
är tillåtna i ekologisk odling. En annan att man
odlar mycket vall och har bevuxna ytor året om.
Vissa forskare menar att det inte har någon
betydelse om gården är ekologisk eller inte,
utan att det är landskapsmosaiken, med
fler skyddsplatser för djur som dikesrenar,
åkerholmar och gärdesgårdar, som gynnar den
biologiska mångfalden.
”Ekologisk mat är nyttigare”
– Enligt vissa studier har ekologiskt odlade
grönsaker högre vitaminhalt än konventionellt
odlade, men det här behöver utredas mer.
Ekologisk odling tillåter inte bekämpningsmedel
i produktionen och därför är risken mycket liten
att maten innehåller rester av bekämpningsmedel.
En intressant upptäckt är att djur som erbjuds
både ekologiskt och konventionellt odlat foder
nästan alltid väljer det ekologiska.
”Ekologisk odling är småskalig”
– Nej, det stämmer inte. Medelarealen för
ekologiska gårdar är faktiskt större än för de
konventionella, tvärtemot vad man ofta tror.
Däremot kan man se att det är lättare för
småskaliga bönder att övergå från konventionell till ekologisk produktion. Det kan bli ett sätt
för småbönderna att överleva i en hårdare
konkurrens.
|
”Ekologisk odling läcker mycket näringsämnen”
– Om man ser till en enskild gård och
räknar läckage per hektar jordbruksmark så
läcker ekologiskt jordbruk mindre näring än
konventionellt. Om man däremot räknar per
kilo färdig produkt så läcker det mer, eftersom
produktionen är lägre i ekologisk odling. Men
jag tycker att det är viktigt att se det ur ett
större perspektiv. Så länge vi har djurproduktion
kommer vi att få stallgödsel som en biprodukt.
I det ekologiska jordbruket har man
ofta integrerad växt- och djurproduktion,
och stallgödseln återcirkuleras direkt ut på
åkrarna. I konventionellt jordbruk däremot
är växt- och djurproduktion ofta skilda åt.
Stallgödseln utnyttjas då inte lika effektivt, och
inom växtproduktionen måste man tillföra
näringsämnen utifrån i form av handelsgödsel.
Sett ur ett systemperspektiv blir konsekvensen
att konventionellt jordbruk ger en större
totalbelastning av läckande näringsämnen, helt
enkelt för att systemet tillförs mer näring.
”Det är omöjligt att föda jordens befolkning
om alla övergår till ekologisk odling”
– Nej, det stämmer inte. Om man tittar på
jordbruk i tredje världen så ger en övergång från
konventionell till ekologisk odling generellt sett
inte lägre skördar. I i-länder däremot, får man
idag skördeminskningar på 20-30 %.
Men det beror på att vårt konventionella
jordbruk är så extremt intensivt, med stor tillförsel
av handelsgödsel och bekämpningsmedel. Sett
i ett längre perspektiv är det inget uthålligt
produktionssystem och enligt mig har vi därför
inga andra alternativ än att på sikt övergå till
ekologisk produktion. Men vad ”ekologisk”
innebär beror av lokala förutsättningar och den
kan därför se olika ut på olika platser i världen.
/Cajsa Martinsson
Vill du veta mer?
http://www.cul.slu.se/information/ publik/effekteravlivsm.pdf
|