Miljömyten: Myter och fakta om ekologiskt lantbruk


Tanken med ekologisk odling är att den ska vara bra för både vår hälsa och miljön. Samtidigt hävdar många kritiker att den ekologiska odlingen är överskattad och att dess fördelar är långt ifrån bevisade. Vi bad Johanna Björklund från CUL, Centrum för uthålligt lantbruk vid Sveriges lantbruksuniversitet att bemöta ett antal påståenden om ekologiskt lantbruk.

”Ekologiskt lantbruk är bra för biologisk mångfald”

– Ja, det verkar så. Man har funnit fler arter av både växter och djur på ekologiska gårdar, och också fler sällsynta arter. Vad det sen beror på kan man diskutera, det fi nns många faktorer som kan spela in. En orsak kan vara att bekämpningsmedel inte är tillåtna i ekologisk odling. En annan att man odlar mycket vall och har bevuxna ytor året om.

Vissa forskare menar att det inte har någon betydelse om gården är ekologisk eller inte, utan att det är landskapsmosaiken, med fler skyddsplatser för djur som dikesrenar, åkerholmar och gärdesgårdar, som gynnar den biologiska mångfalden.

”Ekologisk mat är nyttigare”

– Enligt vissa studier har ekologiskt odlade grönsaker högre vitaminhalt än konventionellt odlade, men det här behöver utredas mer. Ekologisk odling tillåter inte bekämpningsmedel i produktionen och därför är risken mycket liten att maten innehåller rester av bekämpningsmedel. En intressant upptäckt är att djur som erbjuds både ekologiskt och konventionellt odlat foder nästan alltid väljer det ekologiska.

”Ekologisk odling är småskalig”

– Nej, det stämmer inte. Medelarealen för ekologiska gårdar är faktiskt större än för de konventionella, tvärtemot vad man ofta tror. Däremot kan man se att det är lättare för småskaliga bönder att övergå från konventionell till ekologisk produktion. Det kan bli ett sätt för småbönderna att överleva i en hårdare konkurrens.

”Ekologisk odling läcker mycket näringsämnen”

– Om man ser till en enskild gård och räknar läckage per hektar jordbruksmark så läcker ekologiskt jordbruk mindre näring än konventionellt. Om man däremot räknar per kilo färdig produkt så läcker det mer, eftersom produktionen är lägre i ekologisk odling. Men jag tycker att det är viktigt att se det ur ett större perspektiv. Så länge vi har djurproduktion kommer vi att få stallgödsel som en biprodukt.

I det ekologiska jordbruket har man ofta integrerad växt- och djurproduktion, och stallgödseln återcirkuleras direkt ut på åkrarna. I konventionellt jordbruk däremot är växt- och djurproduktion ofta skilda åt. Stallgödseln utnyttjas då inte lika effektivt, och inom växtproduktionen måste man tillföra näringsämnen utifrån i form av handelsgödsel. Sett ur ett systemperspektiv blir konsekvensen att konventionellt jordbruk ger en större totalbelastning av läckande näringsämnen, helt enkelt för att systemet tillförs mer näring.

”Det är omöjligt att föda jordens befolkning om alla övergår till ekologisk odling”

– Nej, det stämmer inte. Om man tittar på jordbruk i tredje världen så ger en övergång från konventionell till ekologisk odling generellt sett inte lägre skördar. I i-länder däremot, får man idag skördeminskningar på 20-30 %.

Men det beror på att vårt konventionella jordbruk är så extremt intensivt, med stor tillförsel av handelsgödsel och bekämpningsmedel. Sett i ett längre perspektiv är det inget uthålligt produktionssystem och enligt mig har vi därför inga andra alternativ än att på sikt övergå till ekologisk produktion. Men vad ”ekologisk” innebär beror av lokala förutsättningar och den kan därför se olika ut på olika platser i världen.

/Cajsa Martinsson

Vill du veta mer?

http://www.cul.slu.se/information/
publik/effekteravlivsm.pdf