Är stenåldersmaten något för framtiden?
Allt fler pratar om stenåldersmaten. Den går ut på att vi
biologiskt sett är byggda för kött, fisk, nötter, rotfrukter och
frukt. Inte mjölmat, mejeriprodukter, matfett, socker och
en massa salt. Men hur bra är egentligen stenåldersmaten
för hälsan och skulle maten räcka till en hungrande
världsbefolkning?
|
Jordbrukare och
boskapsskötare har människan
bara varit under några tusen
år. Det är jämförelsevis en
väldigt kort period av vår
evolutionsbiologiska historia
som spänner över miljoner
år. Våra stenåldersförfäder
hade alltså inte tillgång till
mjölkprodukter, matfett,
socker (annat än det som fanns
att tillgå i olika frukter) eller
spannmålsprodukter, utan åt
mest magert kött och fisk,
frukter, nötter, rotfrukter,
insekter, ägg, larver, honung och annat smått och gott. De enda
som drack mjölk var spädbarnen. Exakt vad våra förfäder åt
varierade dock säkerligen mycket beroende på var de bodde och
vilken föda som fanns tillgänglig där.
I en miljö där man var tvungen att jaga och samla in sin mat,
vilket kräver mycket energi, var naturligtvis köttet att föredra
eftersom det ger mer energi per arbetsinsats än t.ex. frukt och
bär. Många hävdar också att det var köttet som gjorde oss till
människor istället för apor (som ju fortfarande till största delen är
vegetarianer). När vi i ett tidigt stadium av vår utveckling började
äta energirikt kött blev det en katalysator för utvecklingen av vår
hjärna.
Bytesdjurens hjärnor innehöll bland annat en speciell sorts
fett som kallas dokosahexaensyra, DHA. Det anses få hjärnan att
utvecklas och utgör en av byggstenarna i hjärnans vävnader.
|
Räcker inte till alla
Några direkta risker med att äta som stenåldersmänniskor
finns inte enligt Livsmedelsverket, så länge man äter tillräckligt
med mat. Förmodligen skulle dock inte stenåldersmaten
kunna tillgodose hela världens behov. Det finns helt enkelt
inte tillräckligt med vilt, fisk, rötter eller nötter för att vi alla
skulle kunna leva på en sådan diet. Att äta stora mängder gris-
och nötkött i stället för vilt lär inte heller ha samma positiva
hälsoeffekter som att äta vilt kött, eftersom tamboskapen inte
innehåller lika mycket hälsosamt fett.
Debatten kring stenålderskosten är till stor del en veritabel
pajkastning; förespråkarna anser att det finns få vetenskapliga
bevis som stöder nu vedertagna hälsoråd, t.ex. att fibrer är bra och
att fett är dåligt, medan kritikerna inte hittar några vetenskapliga
bevis för att stenålderskost skulle vara bättre än något annat.
Etnomedicinska studier som har gjorts med nutida jägar-
samlarfolk i Kitava, Stilla Havsområdet, talar för stenåldersdieten.
Trots att 80 procent av de vuxna i den studerade populationen
röker förekommer knappt hjärt-/kärlsjukdomar, stroke, och
diabetes bland människorna, som helt naturligt äter enligt
stenålderskosten. Kroppsvikten är låg och blodtrycket betydligt
lägre än i Sverige. I Kitava sjunker faktiskt vikt, BMI (Body
Mass Index) och midjeomfång med stigande ålder, medan det i
Sverige är tvärtom. Naturligtvis kan detta bero på något annat
än kosthållningen, men den är ändå något väldigt grundläggande
som skiljer dessa folk från västvärldens människor, där hjärt-
kärlsjukdomar närmast är ett folksjukdomsproblem.
/Elisabeth Sundström
Vill du veta mer?
Ladda ner projektarbete som PDF
Staffan Lindebergs hemsida (Lundaläkare som är en av Sveriges
främsta förespråkare för stenålderskost):
http://www.staffanlindeberg.com/
Svenska Livsmedelsverket om stenåldersdieten:
http://www.slv.se/default.asp?Frame Location=/templatesSLV/SLV_Page ____7643.asp
|