Medelsvensken använder ungefär 200 liter vatten varje dag för sitt
hushållsbehov – ungefär ett helt badkar. Men det behövs mycket
mer vatten än så för att framställa det vi äter.
Med nuvarande odlingsmetoder kräver en balanserad diet drygt
3000 liter per dag och person. Det är 60 gånger mer än de 50
liter per dag som behövs för ett genomsnittligt hushållsbehov i
världen. ”I utvecklingsländer använder jordbruket 70-90 % av det
tillgängliga sötvattnet”, säger professor Malin Falkenmark, från
SIWI (Stockholm International Water Institute). Hon är en av
författarna till en ny rapport som lanserades när FN:s Kommission
för Hållbar utveckling höll möte i New York i april. Rapporten
varnar för att det kommer att bli mycket svårt att uppnå FN:s
Millenniemål att halvera antalet undernärda människor i världen
till år 2015.
Rapporten ger flera förslag på hållbara lösningar för att producera
mer mat utan att öka vattenanvändningen, och rekommenderar att
dessa nya vattenbesparande tekniker och metoder görs tillgängliga
för alltifrån jordbrukare till beslutsfattare. En slutsats är att det
behövs fler insatser för att identifiera och påverka ohållbara
produktions- och konsumtionsmönster, framförallt behövs det en
rad förändringar av missriktade subventioner och handelshinder
som leder till slöseri av vatten.
”Vattenbrist är en bister verklighet som påverkar miljarder
människor i många delar av världen,” sa miljöminister Lena
Sommestad när den nya rapporten lanserades. ”Attityder till
förvaltning och utveckling av vattenresurser måste förändras…
Vi behöver såväl praktiska lösningar som tillgodoser fattiga
jordbrukares behov, som globala lösningar rörande handelshinder
och jordbrukssubventioner.”
|
Mer kött större vattenförbrukning
Under den ”Gröna Revolutionen” på 1960-talet var det främst
producenterna som styrde den globala matproduktionen. Idag är
det snarare konsumenterna. Med urbanisering och ökad välfärd
så ökar efterfrågan på kött och mjölkprodukter i världen. Dessa
förändrade vanor innebär en kraftigt ökad vattenanvändning. Det
går nämligen åt 550 liter vatten för att odla tillräckligt mycket vete
för en limpa bröd, men upp till 7000 liter vatten för att producera
100 gram nötkött – i alla fall om korna föds upp på kraftfoder
som tillverkats av konstbevattnad majs och spannmål. Om korna
går fritt och betar går det i regel åt mycket mindre vatten för att
producera samma mängd kött.
Eftersom det stora flertalet utvecklingsländer återfinns i länder
med ett torrt klimat skulle det innebära en katastrof om de slutar
med bete och går över till vattenslösande kraftfoder istället. Om
det alls är möjligt.
Dessutom dricker grödorna mer vatten i torra områden. Det
kan gå åt tio gånger så mycket vatten för att producera ett kg
spannmål i de torraste delarna av Afrika än det behövs i Sverige.
/Fredrik Moberg
Vill du veta mer?
Ladda ned rapporten på:
http://www.siwi.org/downloads/ More_Nutrition_Per_Drop.pdf
|