Slow Food av Carlo Barsotti

Körsbärstomater i panna

Klyv körbärstomaterna och lägg dem med platta sidan ned i en stekpanna med olivolja. Låt puttra på medelhög värme. Strö över hela pinjenötter. När pinjenötterna börjar brynas är rätten klar.

1 glas Gran Vina Sol Chardonnay

Tagiatelle med kantareller

Rensa kantarellerna och skär dem i bitar. Värm olivolja i en panna och fräs upp hackad vitlök och persilja, lägg i kantarellerna och stek dem. Peppra och salta. Öka värmen och häll på vinet och låt det koka in.

Mörk choklad i bitar
Marsalavin


Bryt mörk choklad med minst 70% kakao i pregelbundna bitar. Avnjut tillsammans med ett glas (5cl) torr Marsala.

Långsam mat?

Hur kommer det sig att denna internationella matfilosofiska rörelse växer år efter år? Vad beror det på att allt fler människor tycker att idéerna bakom Slow Food är sympatiska och tilltalande? För mig är det enkelt: Slow Food värnar om behov som vi alla har. Behov av lycka ,gemeskap, hälsa och livskvalité.

Rakt översatt betyder Slow Food helt enkelt ”långsam mat”. Självklart är det inte maten som är långsam. Slow Food premierar inte alls långkok och matlagningsorgier som fjättrar hemmakocken vid köket i dagar och nätter. Tvärtom kan maten gärna tillagas snabbt-bara omsorgen om råvarorna och tiden för att njuta av måltiden finns.

  

Carlo Barsotti
är Slow Foods
representant i
Sverige. Han är
också regissör,
skådespelare och
författare till boken
"Ät och njut med
Slow Food"


<<< tillbaka    nästa >>>