Marie Lavén

Gyllene Dinkelsallad
med morot, mjölksyrad gurka & örtvinegrette

Örtig och Groddad Ärthomous

Stilla Källvatten
med färsk mynta & melissa
eller
Grangärde Mousserande Svartvinbärsdryck

Liten Värmande Misosoppa
med wakamealg

Wokad Quinoa
med ingefärsstekta aramealger, rostade nötter & frön

Groddat Helkornsbröd
med rostad paprika & nötpesto

Stilla Källvatten med färskpressad citron

Uppiggande Spirulinadrink

Chokladkaka i bit, Avocado & Bananglass
i kulor med hallonsås

Kryddigt Yogite eller Tee ja Vu Ingefära

Mat för mig är,

...färger, dofter och smaker!
andligt, själsligt och kroppsligt.
giftfritt och lokalproducerat i den mån det går.
enkelt och lättsmält, som ger hela oss näring och energi.
Det är också viktigt att det finns bra mat som passar allergiker.

Menyn är enkel att göra, passar de flesta inklusive allergiker. För de som inte tål soja, nötter eller dinkel kan dessa råvaror uteslutas, se vidare recepten. Alla recept går att hämta på Stadsträdgårdens butik, Floragatan 1 i Örebro.

Svenska, lokalproducerade råvaror så långt det går

Salladen består av enkla, svenskproducerade och delvis lokalproducerade råvaror. Råvarorna ger kroppen lång mättnad. Salladen kan ätas enbart som den är till lunch eller som kvällsmål. Salladen är också perfekt i matlådan.

Dinkel är ett mycket gammalt sädesslag som KRAV-odlas bl.a. på Gotland. Dinkeln som används i denna meny kommer från Labans Kvarn på södra Gotland.

Söta, ekologiskt odlade morötter från förslagsvis Odensbacken i Örebro.

Svenskodlad gurka som mjölksyras på traditionellt vis hos Tistelvind i Boxholm. Mjölksyrning bevarar grönsaker, kål och bönor utan onödiga konserveringsmedel och den ger nyttiga bakterier till mage och tarm.

Gul ärtan odlas av tradition i Sverige. Ärtan är en utmärkt proteinkälla. Tyvärr ger ärtan ofta matsmältningen problem. Grodda ärtan så blir den mer lättsmält. Krydda gärna homousen med mejram, timjan och koriander för att hjälpa magen extra!

Allt är inte svenskt

När Japan möter Sydamerika som möter Italien.

Alger för ett hållbarare samhälle. Havets grönsaker som det finns i nästan obegränsade mängder av, helt outnyttjat! Algerna i soppan och i quinoan är Japanska ätalger.

Miso & tamari traditionell buljongpasta och sojasås sedan århundraden i Japan.

Quinoa, det lilla fröet från Bolivia i Sydamerika. Inkaindianernas magiska lilla frö, deras basföda innan landet blev ockuperat. Quinoa är lättkokt, gott och innehåller bra protein. Quinoa har provodlats på Gotland.

Rostad paprika och mandelpesto, där mandlarna kommer från Italien. Mandelträdet med både sin manliga och kvinnliga sida som ger oss frukter vi älskar. Istället för parmesanost används extra mandel i peston.

Groddbröd helkorn är ett helt ekologiskt, osyrat bröd utan jäst och konserveringsmedel.

Det går att göra söta rätter utan vittsocker.

Chokladkaka, fruktglass och hallonsås helt utan vitt, raffinerat socker. Istället sötar frukten och en aning sirap från ekologiska druvor på Sicilien. Hallonsåsen görs enkelt utan socker.

Många hälsningar,
Marie Lavén Biofood AB


<<< tillbaka    nästa >>>