Meny Villa Sjötorp av Ellika Mogenfelt

Förrätt

Sancerre sprungen ur de äldsta stockarna från de sydligaste sluttningarna

*Panerad smörstekt kittost från Hvena gård med sommarhonungsglacerade rödbetor skördade ur grannens jord och en knippe indiankrasse

-Bourgogne blanc när den är som bäst från trakterna kring Meursault

Varmrätt

*Dadelspäckad Kapunfilé serverad med grönaste Österlensparrisen samt rostade palsternackor och köksmästarens äppelcidersky

-Spritzigt Muscatvin hämtat från Italien och Mormors flädersaft till de små...

Efterrätt

*Sprödbakad cocotte med kanel- och råsockermarinerade rabarber samt mammas fläder- och fjällkoyoghurtsorbet

Kaffe

-Rättvisemärkt Skånerost på kyrkligt vis eller ett glas Carnegie Porter

*Seriemärkt Criollo förpackad i vackert handmålad ask

Att få arbeta med de, på ett rättvist sätt framtagna råvarorna, som närområdet erbjuder är såväl en ära som en förutsättning för mig som kock och krögare att vilja verka och råda för en hållbar samhällsutveckling både på det lilla planet som i ett globalt tänkande.

Kittosten har Eivor på Orust ystat med kärlek och omtanke, Mille har på morgonen skördat rödbetorna på Ulvesund och hela våren har jag arbetat med rabarberna, örterna och blommorna i vårt trädgårdsland utanför husknuten. Strax före servering kan de på kvällarna anländande restauranggästerna finna kockarna plockande vad som ska förgylla tallrikarna.

Kapun, ungtupp eller som vi säger i dagligt tal kyckling med smak och textur som vi minns från vår barndom föder Mowitz upp. Han slaktar hemmavid och levererar direkt.

Nere vid havet står en stolt fläder som min mamma varje sommar gör den godaste saften av, till lycka för oss alla.

Vin, kryddor, dadlar, nötter och kaffe tillhör de av oss listade undantagen vad gäller närområdet. Chokladen för matsmältningen och andra vitala behov...

  

Ellika Mogenfelt driver restaurangen Villa Sjötorp i den gamla badorten Lyckorna i Ljungskile. Ellika fick utmärkelsen "Guldvispen 2004 – Årets krögare" av tidningen Elle a la Carte.


<<< tillbaka    nästa >>>