Förrätt
Sancerre sprungen ur de äldsta stockarna
från de sydligaste sluttningarna
*Panerad smörstekt kittost från Hvena
gård med sommarhonungsglacerade
rödbetor skördade ur grannens jord och
en knippe indiankrasse
-Bourgogne blanc när den är som bäst
från trakterna kring Meursault
Varmrätt
*Dadelspäckad Kapunfilé serverad med
grönaste Österlensparrisen samt
rostade palsternackor och köksmästarens
äppelcidersky
-Spritzigt Muscatvin hämtat från
Italien och Mormors flädersaft till de
små...
Efterrätt
*Sprödbakad cocotte med kanel- och
råsockermarinerade rabarber samt
mammas fläder- och
fjällkoyoghurtsorbet
Kaffe
-Rättvisemärkt Skånerost på kyrkligt vis
eller ett glas Carnegie Porter
*Seriemärkt Criollo förpackad i vackert
handmålad ask
|
Att få arbeta med de, på ett rättvist
sätt framtagna råvarorna, som närområdet
erbjuder är såväl en ära som en förutsättning
för mig som kock och krögare att
vilja verka och råda för en hållbar samhällsutveckling
både på det lilla planet
som i ett globalt tänkande.
Kittosten har Eivor på Orust ystat med
kärlek och omtanke, Mille har på morgonen
skördat rödbetorna på Ulvesund och
hela våren har jag arbetat med rabarberna,
örterna och blommorna i vårt trädgårdsland
utanför husknuten. Strax före
servering kan de på kvällarna anländande
restauranggästerna finna kockarna plockande
vad som ska förgylla tallrikarna.
Kapun, ungtupp eller som vi säger i dagligt
tal kyckling med smak och textur som
vi minns från vår barndom föder Mowitz
upp. Han slaktar hemmavid och levererar
direkt.
Nere vid havet står en stolt fläder som
min mamma varje sommar gör den
godaste saften av, till lycka för oss alla.
Vin, kryddor, dadlar, nötter och kaffe tillhör
de av oss listade undantagen vad gäller
närområdet. Chokladen för matsmältningen
och andra vitala behov...
 | | Ellika Mogenfelt driver restaurangen Villa
Sjötorp i den gamla badorten Lyckorna
i Ljungskile. Ellika fick utmärkelsen
"Guldvispen 2004 – Årets krögare" av tidningen
Elle a la Carte.
|
<<< tillbaka nästa >>>
|