Rosencaféets Meny av Rebecca E. Lyrdal

Förrätt

Sherrymarinerad skogssvampssallad med körsbärstomater serverat på bädd av bladspenat samt honungsrostade valnötter.

Huvudrätt

Rosenkaféets havskattsbakelse på bädd av zuccini och grön sparris. Serveras med dilldoftande färskpotatis och chablisås.

Efterrätt:

Blåbärspaj med husets vanliljsås.

Mormor – porten till att gott

När jag var liten tillbringade jag somrarna vid ett blått, blankt och lent hav – Östersjön. Där fick man vara barn och där lärde jag mig att plocka kantareller, bereda nyfångad aborre och göra hallonsaft av hallonen vi plockat längs dikeskanterna. Vintrarnas lov tillbringades mestadels med mormor och morfar. Hos mormor drack man elva-kaffe med sju sorters kakor, bulle, mjuk kaka och gärna bakelse eller tårta. Att mormor var från Småland rådde således ingen tvivel.

Hos mormor fick jag lära mig att göra riktig mat, dvs mat från grunden. Kvaliten på råvaror var viktig redan då och tillagningsmetoden tog tid. Kakrecepten innehöll ständigt mått som kkp, dvs kaffekopp, eller ”tag en hand vetedeg och en hand smör”. All mat samt alla bakverk som hamnade på mormors prydligt dukade bord var vackert upplagda, fulländade i sina former och pinfärskt!

När vi så startade vårt ”Mormors- kafé” blev det naturligt att använda samma kvalitet och mått. Svenska råvaror, örter, blommor och ett ständigt inslag av ”genuint” och gammaldags går som en ledstjärna i våra menyer. Upplägget av mat har blivit lika viktigt för oss som det var för min mormor. Nu använder vi gärna svenska frukter, blommor, örter eller ätliga blad. Allt avnjuts i vår passande miljö, till och med mormor skulle kunna dricka sitt elvakaffe i vår berså och vara nöjd!

Rebecca E. Lyrdal

<<< tillbaka    nästa >>>