Britt-Louise Käll

Förrätt

Gulröd pumpasoppa
med saffranscremefraiche
och rostade gröna pumpafrön

Dinkelhjärtan

Skråmsta naturell

Varmrätt

Rödbetsbiffar med
vitgetost på en spegel
av svampsås med öar
av svart råris

Bonterra Chardonnay

Efterrätt

Stekta äpplen med
änglatäcke av äggvita
och fyllda med hackade
russin och nötter

Kung Markattas rättvisemärkta
och Kravodlade kaffe

Grön närproducerad höstmeny

Ekologisk- Krav- och Rättvisemärkt Meny


Filosofin bakom menyn och min dagliga verksamhet, grundar sig på naturliga och rättvist producerade produkter inom alla områden. Att vara rättvis betyder att vi är justa mot arbetarna, så de inte behöver utsättas för kemikalier som förekommer, när det inte är ekologiskt producerat.

Våra förfäders mat var, av naturliga skäl, helt i avsaknad av ett antal beteckningar som exempelvis E 142, som är ett syntetiskt färgämne som i dag får användas fritt. Färgämnet är bara ett utav många som är vanligt förekommande i de produkter som marknadsförs. För de flesta konsumenter, är de beteckningar på tillsatser som ofta förekommer, helt obegripliga.

Min meny saknar helt tillsatser med E-nummer för färgämnen och konserveringsmedel. Likaså saknar min meny s k smakförstärkare, som är vanligt förekommande i det som inte är ekologiskt. Smakförstärkare misstänks medföra allergiska reaktioner i form av röda utslag, svår huvudvärk m m.

En måltid är inte till för bara mättnad, utan även för njutning för både gom och öga. Om naturen satt färg på maten, så gäller det att bara komponera ihop färgerna till en måltid som ger oss allt det som vi önskar.

Till en komplett måltid hör drycker som ”gifter sig” med maten och då har jag valt Skråmsta Naturell, som är lokalt producerat och Bonterra Chardonnay som kommer från Bonterra, Mendocino County, USA och som har hela sin inriktning på ekologisk vinproduktion.

Smaklig måltid!

Britt-Louise Käll,
innehavare av Stadsträdgårdens Butik


<<< tillbaka    nästa >>>