Ärtpesto och algrom på rödbetsbädd
Åbro öl
O.P. Andersson
alternativt
Äppelmust från Borensberg
Potatisgnocchi De Honesta Volupate ur Leonardo da Vincis
favoritkokbok från 1475
med smörstekta kantareller och färsk salvia
Dolce Vita Monica 2001, rött vin från Italien
alternativt Amé
Alice Laden och George Bernard Shaws Fyllda hasselnötsäpplen
med grädde på havre och citron
Kaffe
alternativt
Kaneldricka från Nibble gård i Knut-Husby
|
September. Lite svenskt, lite brittiskt, lite italienskt. En cykeltur till Nackaskogarna, en vandring på Bondens egen marknad på Södermalm: voilà, nästan alla ingredienser till en festmeny som respekterar människor, djur, natur!
Så närodlat som möjligt med liten energiåtgång, utan djurplågeri och slakt eller orättvisa handelsvillkor. Rödbetorna, de gröna ärtorna, liksom potatis Sava är ekologiskt odlade från Lindsbro Trädgård. Kantarellerna är från skogen, salviakryddan från balkonglådan. Smöret är helt vegetabiliskt, gjort på rapsolja.
Algrommen kommer från Enghav, utmanare till alla fiskprodukter som utfiskat världshaven. Ekologiska äppelsorten Rödluvan är från Hallstahammar. Hasselnötterna i efterrätten kommer från Saltå Kvarn i Järna, odlade ekologiskt i Turkiet. Grädden är gjord på svenskodlad havre och kravmärkt citron.
Med nyttiga fetter, utan kolestorol, kan man även unna sig lite goda drycker till, samtliga är ekologiska. Kaffet är Löfbergs Lila, kravmärkt och rättvisemärkt för god handel.
| | Lisa Gålmark, författare till bl a boken "Vadå vegan" |
<<< tillbaka nästa >>>
|